Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, görklü bir aromaya ve ahenkli yanmayı sağlayacak kanatıcı özelliğe ehil olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de birhayli mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime anık farz etmek içindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ülkü nem değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet reva ve içilebilir en harika değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir can bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna devran ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en iyi paha bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey yaklaşık 6 ay içerisinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için mukannen bir devran içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca okkalı sıcaklık değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti peylemek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en iyi seçenek olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alma hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Gece gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.